donderdag 18 november 2010

Woensdag 17 november 2010

Na een hele avond spelletjes gespeeld te hebben en onze heupen volledig hebben losgegooid, moesten we toch maar weer vroeg opstaan. Dit was dan ook bijzonder lastig! De bus bracht ons naar het station van Groningen, waar we ons opsplitsten in onze internationale groepen om dan een bus te nemen naar de school. We hadden eigenlijk nooit gedacht dat we zo snel met elkaar ‘bevriend’ zouden worden. We zijn nog niet super vrienden, maar we dachten niet dat we zo snel zo goed zouden overeenkomen. Babbelen, lachen en ervaringen aan elkaar uitwisselen gebeurd elk moment van de dag! We zijn blij dat niet alles eerder stijf verloopt maar dat we een losse omgang met elkaar kunnen hebben.
Isabelle en Lien hadden meer geluk! Zij mochten mee met het busje van Denemarken want zij kwamen met een busje naar Nederland. Anderen kwamen met het vliegtuig of met de trein.  In de scholen maakten we kennis met het onderwijssysteem van Nederland en konden we vragen stellen over ‘the transitions’ J! We merken niet zoveel verschil met ons onderwijssysteem want ze hebben ook allerlei hoekjes in de klas en ze hebben ook heel wat klassikale momenten zoals bij ons. Ze gebruiken dezelfde handleidingen en methodes als in België zoals Schatkist, maan – roos – vis, enz… Wat er wel verschillend is, is dat de school even laat begint maar vroeger eindigt  en in Nederland spreken ze van groepen en bij ons zijn het klassen! Hieronder kan je zien welke klas met welke groep overeen komt.
De klassen in België
De groepen in Nederland
Peuterklas (2,5 jaar – 3 jaar)
Ze gaan nog niet naar school.
1ste kleuterklas  (3 jaar – 4 jaar)
Ze gaan nog niet naar school.
2de kleuterklas (4 jaar – 5 jaar)
Groep 1
3de kleuterklas ( 5 jaar – 6 jaar)
Groep 2
1ste leerjaar (6 jaar – 7 jaar)
Groep 3
2de leerjaar (7 jaar – 8 jaar)
Groep 4
3de leerjaar (8 jaar – 9 jaar)
Groep 5
4de leerjaar ( 9 jaar – 10 jaar)
Groep 6
5de leerjaar (10 jaar – 11 jaar)
Groep 7
6de leerjaar (11 jaar – 12 jaar)
Groep 8


 Een ander verschil is dat bij ons de kinderen vanaf 2,5 jaar naar school gaan en in Nederland pas vanaf 4 jaar.  Nadat we alles gezien hadden, mochten we terug keren naar ons warm huisje! Daar konden we samen een lunch nemen en eindelijk eens ontspannen!
Haha, dat dachten we! Doordat we geen internet hadden doorheen de hele week, hadden we onze blog nog niet kunnen bijwerken. Dit was de opdracht voor woensdagnamiddag en was jammer genoeg  even uit ons geheugen geglipt. Gelukkig hielpen onze docenten ons hieraan herinneren.  Zij hadden ook een heel goed idee om de blog bij hen te komen bijwerken, zij hadden namelijk wel internet J! Maar niet gevreesd, vanaf volgende week worden we verlost uit onze lijdensweg en krijgen we in elk huisje ook internet!
Ondanks heel wat denkwerk en hersenpijnigingen, hadden we toch heel veel plezier. Later op de avond was het tijd voor te ontspannen met een leuk spelletje en één glaasje wijn ( of misschien waren het er iets meer J)! Met misschien een glaasje teveel op, gingen we dan maar slapen!

Wat hebben we onthouden van deze dag?
·         De school is iedere dag vroeger gedaan dan in België.
·         Bij ons zijn het klassen maar in Nederland spreken ze van groepen.
·         De kinderen van 2,5 jaar kunnen bij ons al naar school maar dat kunnen ze pas in Nederland aan 4 jaar.
·         Dat we onze vrije tijd hier nuttig kunnen gebruiken!
 

2 opmerkingen:

  1. Duidelijk dat ze zich goed amuseren daar!
    Hup naar Amsterdam nu, dat belooft!

    Succes nog en vooral veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo te lezen is het daar in Groningen KEITOF.Jullie steken er ook heel wat op en staan voor nieuwe uitdagingen open.Dat is super toch! Nu nog een tripje naar Amsterdam en ...meiden maak het niet al te bont!Jammer voor de meisjes die hun koffer te vol hebben gestoken,hopelijk is er nog een klein beetje plaats over want je kan reuze shoppen in Amsterdam. HAVE FUN en DOEI.

    BeantwoordenVerwijderen