donderdag 25 november 2010

Woensdag 24 november 2010

Vandaag stond ons laatste schoolbezoek op het programma. Een hele interessante dag! Er waren 2 scholen die er uitsprongen. Een aantal onder ons bezochten een Daltonschool (de vlint), nog iemand bezocht een school met een heel duidelijke visie en nog iemand anders bezocht een school in het buitengewoon onderwijs. De andere onder ons bezochten een gewone school.

De Daltonschool viel goed in de smaak. Deze methode heeft heel veel ideeën die volgens ons zeker kunnen worden toegepast in ons onderwijs systeem. Het geven van taken vinden we een zeer goed idee, vooral omdat de kinderen zelf moeten plannen wanneer ze de taak zullen gaan maken. Het helpt volgens ons ook bij de overgang van het lager naar het middelbaar. Daar moet je ook leren zelf plannen wanneer je welke taak gaat maken of wanneer je wat leert. Kinderen worden op die manier veel zelfstandiger. Wij denken wel dat dit in België ook wel gebeurt, maar niet zo uitgediept en frequent als hier.

De studente die de school bezocht met de duidelijke visie, vond het super goed! Elke school zou een duidelijke visie moeten hebben. Ook naar de ouders toe is dit praktisch, zo weten zij wat ze kunnen verwachten wanneer hun kind in deze school zit. Ook voor de leerkrachten  is het duidelijk wat van hen verwacht wordt.

De studente die een bezoek bracht aan de school in het buitengewoon onderwijs, vond het boeiend. Het was interessant om te zien hoe men omging met de verschillende leerlingen en leeftijden. De leerkrachten bereiden de leerlingen op eigen niveau en tempo voor om in de samenleving terecht te komen.

In de namiddag startten we met de voorbereiding van onze presentatie. We maakten een brainstorm met al onze ideeën.

‘s Avond waren we uitgenodigd bij onze docenten. Een aperitief, een heerlijke maaltijd en een dessert stonden voor ons klaar. Het was een gezellige avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten